System wytwarzania, przechowywania i dozowania kwasu żytniego lub podmłody pszennej. Uzyskany półprodukt dodany w odpowiedniej proporcji do ciasta powoduje uzyskanie pieczywa o równomiernej porowatości, dużej objętości i wysokiej elastyczności. Wydatnie podnosi walory aromatyczne i smakowe pieczywa pszenno-żytniego i żytniego.
System wytwarzania, przechowywania i dozowania drożdży upłynnionych. Instalacja umożliwia upłynnienie drożdży tj. wykonanie mieszanki technologicznej drożdży piekarskich i wody w wymaganej proporcji, dozowanie wyprodukowanej mieszanki w sposób automatyczny lub ręczny oraz magazynowanie wytworzonej mieszanki. Pozwala na oszczędność drożdży o około 20-30%.
System wytwarzania, przechowywania i dozowania półproduktu powstającego w wyniku zaparzania mąki lub ziaren gorącą wodą.Uzyskany półprodukt dodany w odpowiedniej proporcji do ciasta powoduje znaczne wydłużenie przydatności do spożycia pieczywa, gwarantuje zachowanie elastyczności miękiszu, wydatnie podnosi walory aromatyczne i smakowe pieczywa.
System wytwarzania, przechowywania i dozowania kremu chlebowego. Pozwala na wykorzystanie gatunkowych odrzutów produkcyjnych tzw. chleba nieudacznego, który w połączeniu z wodą tworzy krem chlebowy. Dodany w odpowiedniej proporcji do ciasta powoduje dłuższe utrzymanie wilgoci w chlebie oraz poprawienie walorów aromatycznych i smakowych pieczywa.